SVD.se
Många biotechbolag sitter på bra forskning men saknar ofta kunskap för att ta produkten närmare marknaden. Link Medical Research hjälper till att rita den strategiska kartan.
Biotechbolag har en hög vetenskaplig kompetens men går ofta vilse längs vägen genom kliniska prövningar och sedan ut mot marknaden och patienterna. Det som saknas är en road map och expertis inom flera områden, vilket är alldeles onödigt. Det menar Gunnar Danielsson, Senior Regulatory Advisor på Link Medical Research.
- Man sätter sig inte ner och gör en riktig TPP, det vill säga en karta för vilken ordning och vart man ska köra. Istället blir det trial and error vilket är roligt, men extremt dyrbart och funkar inte.
- Och har man ingen klar vision blir det också svårt att kommunicera med andra, inte minst med investerare, menar Rikard Reneland, Medical Director, Link Medical Research.
Expertis inom 20–30 områden
För att genomföra en strategisk plan krävs kunskap inom 20–30 expertisområden. Ett bolag på två, tre personer har sällan den tillräckliga kompetensen.
- En vanlig kompetensbrist är den för att skala upp från forskning till kliniska faser. Det är sin sak att tillverka en liten mängd på ett laboratorium, men för att skala upp krävs en partner. Det tar tid och kräver långa förhandlingar, fabriken ska ha rätt kompetens och tillstånd bland annat, berättar Rikard Reneland.
- En annan väsentlig kunskapsbrist är de regulatoriska kraven för att genomgå kliniska studier, där reglerna är föränderliga på den globala marknaden. Och om inte allt är på plats skickar myndigheterna tillbaka handlingarna och man tappar sex månader, säger Gunnar Danielsson.
Strategisk rådgivningsgrupp
Link Medical Research erbjuder ett strategiskt partnerskap som förstår biotechbolagens risker och utmaningar genom de kliniska prövningsfaserna fram till att produkten är ute på marknaden. Den strategiska rådgivningsgruppen samlar seniora experter från flera olika discipliner och erbjuder bolagen en första kostnadsfri konsultation, pekar på brister och tar fram en strategisk plan.
Tillsammans kan vi ge en fullständig bild av vad som behövs och vart man ska gå utan att någon fråga faller mellan stolarna, säger Rikard Reneland.
Rätt tåg i rätt tid
Det är inte ovanligt att resultaten pekar åt nya riktningar vilket kräver ett visst mått av flexibilitet. Ett klassiskt exempel är Viagra som testades för hjärtproblem initialt, men där en biverkan fångades upp.
Det finns många berömda fall där man lärt sig längs vägen utan förutfattade meningar. Vi hjälper bolagen att komma på rätt tåg under hela resans gång. Det är inte bra att ta ett tåg som går fort men åt fel håll, avslutar Gunnar Danielsson.